Erkek çocuklarında bu hastalığa dikkat
DMD hastalığı, sadece erkek çocuklarda görülüyor. Erken dönemlerde yürüme, koşma ve konuşma güçlüğüne sebep olabiliyor. Erken teşhis için en önemli şey, bu hastalığı taşıyan annelerin tespit edilmesi. Bu sayede çocukların hastalıklı doğmaları önlenebiliyor Pediatri Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi...
Pediatri Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Topaloğlu, Duchenne musküler distrofi (DMD) hastalığının erkek çocuklarında görülen ilerleyici bir kas hastalığı olduğunu belirterek, hastalığın belirtileri, sebepleri ve tedavisi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Topaloğlu, sosyal çevre, eğitim durumu ya da coğrafya fark etmeksizin her toplumda görülebilen DMD hastalığının ortaya çıkma sebeplerini ise şöyle sıraladı: "Hastalığı ortaya çıkaran gen, X kromozomu üzerinde bulunur. Bu gen ise sadece erkekleri etkileyerek hastalığa sebep olurken, kadınlar ise taşıyıcı olurlar. DMD'li erkek çocuklarının yaklaşık yarısı, X kromozomunda bu hastalıkla ilgili bir kırılma olan anneden bu genin aktarılması sebebiyle hastalanır. Diğer yarısında ise sadece çocukta bu genetik kırılma görülür ve hastalık ortaya çıkar. Bu hastalarda anne ya da babanın taşıyıcı olması söz konusu değildir. Bunun dışında DMD'nin daha hafif bir formu olan Becker MD (BMD) hastalığı da mevcuttur."
TOPLUMUN HER KATMANINDA GÖRÜLEBİLİR
Genetik bir hastalık olması sebebiyle DMD'nin toplumun her katmanında görülebileceğini belirten Prof. Dr. Topaloğlu, "Bu hastalığın ortaya çıkmasında sosyal çevre, eğitim durumu ya da coğrafyanın bir etkisi yoktur. DMD, yaklaşık her 4 bin 600-5 bin erkek çocukta bir görülmektedir. Nadiren kız çocuklarında da şiddetli belirtiler olabilir ama genelde onlar hastalıkla ilgili zorluk yaşamazlar" dedi.
KONUŞMAYA GEÇ BAŞLIYORLAR
DMD hastalığının belirtileri ile ilgili de Prof. Dr. Topaloğlu, şunları söyledi: "DMD'li erkek çocuklarının hemen hemen hepsi yürümeye geç başlar. Normalde 12-15 ayda yürümesi beklenirken 18 aylık ya da daha geç adım atmaya başlar, ancak sonunda yürümeyi başaracaktır. Bu çocuklar merdiven çıkmada zorluk yaşar ve koşarken yaşıtlarından geri kalır. Fiziksel etkilerinin yanında DMD'li çocukların yaklaşık yarısında konuşmada da gecikme görülür."
Benzer Haberler
Diyarbakır’da rektör müjdeyi verdi yeni hastane geliyor
Yorgunluğu Gideren İpuçları verildi
Karlıova'da Hastaya Helikopterle hastaneye ulaştırdı
Diyarbakır'da 3.500 Kişiye Ücretsiz Sağlık Taraması yapıldı
Bitlis'te İş Sağlığı ve Güvenliği Toplantısı gerçekleştirildi
Samsun'da Denize Atlayan Kadını Polis tarafından çıkarıldı
Kırklareli'de Paletli Ambulanslarla Hastalara Ulaşım yapildi
Şekerli gıdaların yatma saatinde tüketilmesi çürük riskini yükseltiyor