Canan Karatay kurtaran reçeteyi verdi! 'Kışın canınız turşu çekiyorsa sebebi budur denildi
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte gelişen hava değişiklikleri pek çok kişinin hastalığına davetiye çıkarır. Özellikle vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri sağlamadığımızda bu hastalıklardan daha fazla etkilenebiliriz. Prof. Dr. Canan Karatay, verdiği röportajda kış aylarına yönelik tüketilmesi gereken besinleri, hangi yiyeceklere öncelik vermemiz gerektiğini ve kış sebzelerinin sırrını tek tek anlattı. İşte Canan Karatay'dan kış boyu uygulayabileceğiniz tek reçete.
Kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlü kılmak için çeşitli vitamin takviyelerinden veya besinlerden faydalanırız. Öyle ki, özellikle kış mevsiminde pek çok kişinin gözü turşu ve kuru fasulye gibi gıdaları arar. Prof. Dr. Canan karatay verdiği röportajda kış sebzelerinin sırrını, bakliyat ve turşu dengesini, hangi besinlerin bağışıklığımız için gerekli olduğunu açıkladı. İşte detaylar.Asırlardan beri doğal antibiyotik olarak anılan turşu ve turşu suyu, kış aylarında vazgeçilmezlerden biridir. Turşu suyunun faydalarına değinen Canan Karatay, herkesin kış sebzelerinden doğal turşu hazırlaması gerektiğini belirtti. Özellikle karnabahar, pancar, kereviz, lahana, soğan ve sarımsak turşularının sağlıklı bakterileri çoğaltacağını anlattı. Buna ek olarak farklı yörelerde hazırlanan turşu kavurmalarının ve yemeklerinin de aynı faydayı sağlayacağının altını çizdi.
Bakliyatların yanında turşu tüketmek faydalı mı?
Kış aylarının vazgeçilmez yemekleri genellikle bakliyat ve turşu ikilisi olur. Özellikle kuru fasulye ve turşunun birlikte tüketimi, yıllardır değişmeyen bir gelenek haline geldi. Birçok farklı bakliyat ile birlikte servis edildiğine tanık olmuşuzdur. Bakliyat ve turşunun aslında dengeli besinler olduğunu söyleyen Canan Karatay, "Bakliyatların hazmedilmesi zordur. Tükettikten sonra gaz veya midede şişkinliğe neden olabilir. Fermente yiyecekler ise bu hazmı kolaylaştırır.Kış aylarında birçok kişinin sofrasından eksik etmediği bakliyatlar hakkında konuşan Karatay, doğal olmayan hiçbir ürünün tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. İthal edilen bakliyatların uzun süre dayanıklılığını koruması ve dış faktörlerden de korunması için ilaçlanma ihtimalinden söz etti. Karatay'ın ifadesine göre bakliyatlar, doğal özelliklerini kaybederek insan vücuduna herhangi bir fayda sağlamamış oluyor.
Benzer Haberler
Diyarbakır’da rektör müjdeyi verdi yeni hastane geliyor
Yorgunluğu Gideren İpuçları verildi
Karlıova'da Hastaya Helikopterle hastaneye ulaştırdı
Diyarbakır'da 3.500 Kişiye Ücretsiz Sağlık Taraması yapıldı
Bitlis'te İş Sağlığı ve Güvenliği Toplantısı gerçekleştirildi
Samsun'da Denize Atlayan Kadını Polis tarafından çıkarıldı
Kırklareli'de Paletli Ambulanslarla Hastalara Ulaşım yapildi
Şekerli gıdaların yatma saatinde tüketilmesi çürük riskini yükseltiyor